Google Workspace - Palvelun käyttöönotto ja verkkotunnuksen määritykset

Muokattu: To, 31 Elo, 2023 klo 10:37 AM

Verkkotunnuksen vahvistaminen TXT -tietueen avulla

Google Workspace (entinen G suite) käyttää oletuksena TXT -tietuetta vahvistamaan sen, että sinulla on oikeus tehdä verkkotunnukselle muutoksia. Prosessi on sama riippumatta siitä lisäätkö ensimmäistä verkkotunnusta vai lisäätkö alias/lisäverkkotunnuksia. Vahvistus tehdään vain kerran jokaisen verkkotunnuksen kohdalla.

Mikäli olette ostaneet tämän Google Workspace -palvelun meiltä ja palveluun liitettävä verkkotunnus löytyy myös meiltä, hoidamme palvelun määrityksen puolestanne.

1. Kirjaudu osoitteeseen admin.google.com ja valitse kohta Verkkotunnukset

2. Valitse kohta "Hallinnoi verkkotunnuksia"

3. Valitaan kohta "määritä hallintakonsoli"

4. Jatka valitsemalla vahvista

5. Kopio Googlen tarjoama TXT tietue verkkotunnuksesi nimipalvelimille.

Nimipalvelimista riippuen saattaa kulua muutamasta minuutista tuntiin ennen kuin nimipalvelimet tunnistavat lisätyt tietueet. Mikäli Google ei vielä tunnista lisättyä tietuetta palaa takaisin myöhemmin.

Sähköpostiliikenteen ohjaus Googlen sähköpostipalveluun MX -tietueella

MX -tietueella kerrotaan nimipalvelimille minne verkkotunnuksen sähköpostiliikenteen täytyy kulkea. MX -tietueen lisääminen on yksi vaihe Google Workspace -palvelun käyttöönotossa. Kun vaaditut tietueet on lisätty, alkaa sähköpostiliikenne kulkemaan Google Workspace -palveluun. Poista samalla kaikki vanhat MX -tietueet, jolloin verkkotunnukselle jää voimaan vain Google Workspace palvelun MX -tietue.

Huom: Voi kestää jopa 48 tuntia, että tehdyt muutokset astuvat voimaan. Yleensä muutos kuitenkin tapahtuu 1-2 tunnin sisällä.

TietueTyyppiOsoiteMX/PrioTTL
Tyhjä tai @MXSMTP.GOOGLE.COM13600

Autentikoi lähettäjät Googlen SPF -tietueen avulla

SPF -tietueen avulla pystyt estämään luvattomia tahoja lähettämästä sähköpostia sinun verkkotunnuspäätteen kautta. Jotkin sähköpostipalveluntarjoajat (kuten Google) myös vaativat SPF -tietueen olemassaolon. Ilman SPF -tietuetta, sinun viestit voidaan merkitä roskapostiksi tai palautua kokonaan lähettäjälle.

Googlen SPF -tietue on v=spf1 include:_spf.google.com ~all

Lisää SPF -tietue

1. Kirjaudu sisään verkkotunnuksesi palveluntarjoajan verkkotunnushallintaan.
    • Jos verkkotunnuksesi on hankittu Louhen kautta, onnistuu tämä kohdasta domainit ja muokkaa DNS -tietueita
  2. Etsi TXT -tietueet ja tarkasta onko verkkotunnukselle määritetty olemassa olevia SPF -tietueita. Tietue alkaa merkeillä v=spf1. Jos käytössäsi on jo SPF -tietueita, poista tietue ja jatka eteenpäin. Jos käytössäsi ei ole SPF -tietueita, voit siirtyä suoraan seuraavaan vaiheeseen.
    • Suosittelemme, että verkkotunnukselle määritetään vain yksi SPF -tietue. Useampi SPF -tietue voi aiheuttaa ongelmia.
  3. Luo uusi TXT -tietue käyttäen seuraavia arvoja:
    1. Tietue -kenttään, lisää @ tai jätä se tyhjäksi. Muut DNS -tietueet antavat mallia kumpi täytyy lisätä.
    2. Time to live (TTL) -kenttään syötä arvoksi 3600 tai arvo oletukseksi
    3. Kenttään Osoite, syötä v=spf1 include:_spf.google.com ~all
  4. Tallenna muutokset

Huom: Voi kestää jopa 48 tuntia, että tehdyt muutokset astuvat voimaan. Yleensä muutos kuitenkin tapahtuu 1-2 tunnin sisällä.

Palvelun käyttö:

Palvelun aktivoinnin jälkeen pääset lukemaan sähköpostia osoitteesta gmail.com. Mikäli luette sähköpostia mobiililaitteella, suosittelemme käyttämään Googlen Gmail mobiilisovellusta joka on saatavilla Andoid ja Applen laitteisiin.

Admin eli pääkäyttäjähallinta löytyy osoitteesta admin.google.com. Täältä onnistuu tilien asetusten muuttaminen esimerkiksi unohtuneen tilin salasanan palauttaminen, tilin nimen muuttaminen sekä uusien tilein lisäykset ja vanhojen poistaminen.

Pilvitallennustilaan eli Google Drive palveluun pääsette kirjautumaan samoilla tunnuksilla osoitteesta https://drive.google.com/drive/my-drive

Tietokoneille Google Drive File sync työkalu on ladattavissa Windowsille osoitteesta https://www.google.com/intl/fi/drive/download/

Applen laitteeille löytyy osoitteesta https://dl.google.com/drive-file-stream/GoogleDriveFileStream.dmg

Työkalu mahdollistaa pilvitallennustilan käytön suoraan tietokoneelta.