Microsoft 365 - Verkkotunnuksen määrittäminen ja palvelun käyttöönotto

Muokattu: To, 11 Helmi, 2021 klo 3:46 PM

Jotta pääset käyttämään Microsoft 365 (entinen office 365) palvelua, on sinun ensin määritettävä palvelun vaatimat DNS eli nimipalvelintietueet.

Huom: Muutoksien suorittamiseksi tarvitset pääsyn verkkotunnuksen DNS -hallintaan sekä Microsoft 365 organisaatiosi järjestelmänvalvojan tunnukset. Mikäli olet ostanut Microsoft 365 palvelun meiltä Louhelta hoidamme palvelun määrityksen puolestanne mikäli palveluun liitettävä verkkotunnus on myös meillä Louhella. Muussa tapauksessa toimitamme teille kirjalliset ohjeet palvelun käyttöönottoon.

Toimialueen eli verkkotunnuksen eli domainin vahvistaminen käyttämällä TXT -tietuetta

Microsoft palvelussa toimialue vahvistetaan käyttämällä TXT -tietuetta. Kirjaudu verkkotunnuksesi DNS -hallintaan ja lisää seuraavan muotoinen TXT -tietue. Vaaditun tietueen saat toimialueen (verkkotunnuksen) lisäämisen yhteydessä.

TXT tietueella Microsoft varmistaa että sinulla lupa käyttää kyseistä verkkotunnusta tässä Microsoft palvelussa. Jokaisella domainilla voi olla kerrallaan vain yksi Microsoft 365 palvelu käytössä. Mikäli saat ilmoituksen "Tämä verkotunnus on jo liitetty toiseen palveluun", tulee toisesta palvelusta poistaa verkkotunnus tai siirtää olemassa olema palvelu.

HUOM: Alla oleva arvo on esimerkki. Saat vaaditun tietueen toimialueen määrityksen yhteydessä.

Tietue
Tyyppi
Osoite
TTL (Elinaika)
Anna arvoksi @ tai toimialueesi nimi tai jätä kenttä tyhjäksi.
TXT
MS=msXXXXXXXX

3600

TXT -tietueen hakeminen ja hyväksyminen:

Kirjaudu omilla Microsoft palvelun admin eli pääkäyttäjätunnuksilla osoitteeseen portal.office.com

Sisäänkirjautumisen jälkeen avaa vasemmasta yläkulmasta valikko (risuaidan kuva) jonka jälkeen klikkaa kohdasta Hallinta.

1. Valitse vasemmasta valikosta Asetukset -> Toimialueet. (eng. Settings -> domainds.)

Verkkotunnuksen eli domainin lisääminen onnistuu kohdasta Lisää toimialue

2. Valitse Määritys-sivulla Aloita määritys.

Aloita määritys -painike

3. Valitse Vahvista toimialue -sivulla Tarkista.

Tarkista-painike

Huom: Verkkotunnukselle tehdyt muutokset astuvat yleensä voimaan 1-2 tunnin kuluessa. Kun olet lisännyt TXT -tietueen poistu palvelusta ja palaa uudestaan muutaman tunnin kuluttua takaisin. Pystyt vahvistamaan toimialueen (verkkotunnuksen) tämän jälkeen.

Sähköpostiliikenteen ohjaaminen Microsoft 365 palveluun MX -tietueen avulla

Kun olet valmis siirtymään käyttämään Microsoft 365 -palvelun sähköpostia, täytyy sinun ottaa käyttöön palvelun vaatima MX -tietue. Palvelun MX -tietue on yksilöllinen ja noudattaa muotoa <MX token>.mail.protection.outlook.com. Verkkotunnuksen yksilöllisen MX-tietueen saat toimialueen vahvistamisen jälkeen seuraavasti:

1. Valitse Määritys > Toimialueet.
  2. Valitse Toimialueet -sivulla toimialueen.
  3. Kohdassa Tarvittavat DNS-asetukset näet lisättävät DNS-tietueet.

MX -tietueen lisäämisen lisäksi suosittelemme lisäämään erilisen SPF -tietueen. Lisää seuraava TXT -tietue verkkotunnukselle.

Tietue
Tyyppi
Osoite
TTL (Elinaika)
Anna arvoksi @ tai toimialueesi nimi tai jätä kenttä tyhjäksi.
TXT
v=spf1 include:spf.protection.outlook.com -all

3600

Huom: Verkkotunnuksella voi olla samanaikaisesti vain yksi SPF -tietue käytössä. Jos verkkotunnuksella on jo SPF-tietue, älä luo uutta tietuetta Microsoft 365:lle. Lisää sen sijaan vaadittavat Microsoft 365 -arvot nykyiseen tietueeseen, jotta käytössäsi on yksi SPF-tietue, joka sisältää molemmat arvot.

CNAME -tietueiden lisääminen

Seuraavaksi voit lisätä Microsoft 365 -palvelun vaatimat CNAME -tietueet. Noudata samoja ohjeita kuin aiemmin, mutta käytä tietueen tyyppinä CNAMEa.

Tietue
Tyyppi
Osoite
TTL (Elinaika)
autodiscover
CNAME
autodiscover.outlook.com
3600
lyncdiscover
CNAME
webdir.online.lync.com
3600
sip
CNAME
sipdir.online.lync.com
3600
enterpriseregistration
CNAME
enterpriseregistration.windows.net
3600
enterpriseenrollment
CNAME
enterpriseenrollment.manage.microsoft.com
3600

SRV -tietueiden lisääminen

Viimeisenä lisätään Microsoft 365 -palvelun SRV -tietueet.

Record Type (Tietuetyyppi)
Name (Nimi)
Kohde
Protokolla
Palvelu
Prioriteetti
Paino
Portti
Elinaika
SRV (palvelu)
@
(Tai jätä tyhjäksi, jos @ ei ole sallittu)
sipdir.online.lync.com
_tls
_sip
100
1
{443}
1 tunti
SRV (palvelu)
@
(Tai jätä tyhjäksi, jos @ ei ole sallittu)
sipfed.online.lync.com
_tcp
_sipfederationtls
100
1
{5061}
1 tunti

Huomioitavaa SRV -tietueista:

• Palvelu ja Protokolla: Jos palveluntarjoajallasi ei ole erillisiä kenttiä näille SRV -tietueille, sinun on määritettävä Palvelu- ja Protokolla-arvot tietueen Nimi-arvona
    • Esimerkiksi: Nimi: _sip._tls
  • Prioriteetti, Paino ja Portti: Jos palveluntarjoajallasi ei ole erillisiä kenttiä näille SRV -tietueille, sinun on määritettävä ne tietueen Nimi-arvona. Voit määrittää yhdistetyn arvon luomalla yhden merkkijonon, jossa arvot on erotettu toisistaan välilyönneillä ja joiden lopussa on piste. Arvot on sisällytettävä seuraavassa järjestyksessä: Prioriteetti, Paino, Portti, Kohde.
    • Esimerkiksi: Kohde: 100 1 443 sipdir.online.lync.com.

Louhen verkkotunnushallinnassa SRV -tietueet lisätään seuraavalla tavalla:

TietueTyyppiOsoitePrio
Weight
Port
TTL
_sip._tls
SRVsipdir.online.lync.com
100
1
443
3600
_sipfederationtls._tcp
SRVsipfed.online.lync.com
100
1
5061
3600

Muista tallentaa tekemäsi muutokset. Verkkotunnukselle tehdyt muutokset astuvat voimaan 1-2 tunnin kuluessa.

Uusien käyttäjien luominen ja käyttäjähallinta:

Käyttäjähallinta löytyy samasta osoitteesta portal.office.com näillä samoilla tunnuksilla jolla olet verkkotunnuksen määrittänyt palveluun.

Valitse vasemmasta valikosta kohta käyttäjät -> aktiiviset käyttäjät ja seuraavalta sivulta lisää uusi käyttäjä.

Syötä seuraavaksi uuden käyttäjän tiedot. Toimialueet- alasvetovalikosta voit valita sähköpostiosoitteen loppupäätteen eli

@- merkin jälkeen tuleva osuus. Valikosta löydät kaikki verkkotunnukset jotka palveluun on liitetty.

Jatka valitsemalla seuraava.

Seuraavassa kohdassa määritetään käyttäjälle käyttöoikeus eli lisenssityyppi jota halutaan. Louhella käytössä olevat lisenssityypit ja ominaisuudet löydät täältä.

Microsoft palvelun kautta uusia lisenssejä ei ole mahdollista tilata vaan tätä varten tulee olla yhteydessä myyntimme.

Ilman käyttöoikeutta luotavalla käyttäjällä ei sisälly sähköposti taikka Microsoft sovelluksia. Tämä mahdollista ainoastaan käyttäjähallinnan eli admin käyttäjän luomisen.

Seuraavassa kohdassa määritetään käyttäjälle mahdolliset admin eli pääkäyttäjäoikeudet. Pääkäyttäjällä on oikeudet mm. lisätä ja poistaa käyttäjiä, vaihtaa salasanoja ja muuttaa muiden tilien tietoja.

Tarkista yhteenveto, kopio käyttäjätunnukset ja toimita ne käyttäjälle. Uusi käyttäjä pääsee niillä kirjautumaan osoitteeseen portal.office.com

Tilin luomisen jälkeen sen pitäisi muutaman minuutin kuluessa näkyä aktiiviset käyttäjät- välilehdellä.

Klikkaamalla käyttäjää aukeaa alla näkyvä valikko josta onnistuu tilin asetusten muuttaminen. Täältä onnistuu mm. tilin nimen muuttaminen, unohtuneen salasanan palautus.

Microsoft ohjelmistojen asennus.

Louhella ladattavat Microsoft ohjelmistot sisältyvät lisensseihin Microsoft 365 Apps for Buisness sekä Microsoft 365 Business Standard.

Jokaisella lisenssityypillä nämä ohjelmat ovat käytössä myös selaimen kautta osoitteesta portal.office.com.

Sisäänkirjautuminen asiakkaan omilla sähköpostitunnuksilla. Myös Microsoft ohjelmien asennus onnistuu osoitteesta portal.office.com.

Asennukseen et tarvitse lisenssikoodia vaan ohjelmat tulee ladata käyttäjätunnuksilla jotka olet saanut meiltä tilauksen yhteydessä. Asennus vie aikaa n.3-10 minuuttia.

Sisäänkirjautumisen jälkeen valitse etusivulta kohta Asenna Office ja seuraa asennuksen ohjeita. Asennuksen yhteydessä laitteellasi olevat vanhat Microsoft ohjelmat poistetaan ja tilalle asennetaan uudet. Tallennettuja asiakirjoja asennus ei poista eli mitään tiedostoja ei asennuksessa häviä.