hosts-tiedoston muokkaaminen

Muokattu: Ke, 20 Loka, 2021 at 10:16 AM

HOSTS-tiedostoa muokkaamalla on mahdollista yhdistää verkkotunnus käyttämään paikallisesti toisen palvelimen IP-osoitetta. Käytännön esimerkkejä tiedoston käytöstä voi olla esimerkiksi seuraavat:

  1. Verkkosivuston toiminnan tarkastaminen siirron jälkeen ohjaamatta itse verkkotunnusta uudelle palvelimelle.
  2. Haluttujen verkkosivustojen toiminnan estäminen tai ohjaaminen toiseen osoitteeseen (esimerkiksi Facebookin estäminen tai ohjaaminen kokonaan toiseen osoitteeseen).


hosts-tiedoston sijainti

Windows (7,8,10)

Windows 7-, 8- ja 10-käyttöjärjestelmissä hosts-tiedosto sijaitsee seuraavassa hakemistossa:


C:\Windows\System32\drivers\etc\


Tiedoston muokkaaminen onnistuu hiiren oikealla klikkauksella ja avaamalla tiedoston esimerkiksi Notepad-sovellusta käyttäen.


MacOS

1. Avaa Finder

2. Valitse Go → Go to Folder ja syötä seuraava tiedostopolku


/private/etc/hosts


Tämän jälkeen aukeaa uusi ikkuna, josta löydät hosts-tiedoston. Voit avata tiedoston tuplaklikkaamalla. Tiedosto aukeaa tekstieditoriin.


Linux

Debianissa, Ubuntussa. CentOS:ssä ja suurimmassa osassa muitakin distribuutioita hosts-tiedoston muokkaaminen onnistuu suoraan terminaalin kautta. Voit avata tiedoston esimerkiksi seuraavan komennon kautta:


sudo nano /etc/hosts


Nyt kun tiedosto on auki, voit aloittaa tämän muokkaamisen.


Verkkosivuston toiminnan tarkastaminen siirron jälkeen

Kun verkkosivuston siirtää uudelle palvelimelle, on hyvä tarkastaa sen toiminta siirron jälkeen mahdollisten virheiden kannalta. Pystyt tekemään tarkastuksen hosts-tiedoston avulla ohjaamatta verkkotunnusta uudelle palvelimelle eli sivusto säilyy koko siirron ajan toiminnassa. 


Tämä onnistuu lisäämällä seuraavan muotoisen rivin hosts-tiedoston loppuun:


IP-osoite    verkkotunnus


Esimerkiksi:


77.240.23.85    verkkotunnus.fi


Huomioithan, että IP -osoite ja verkkotunnus on erotettava toisistaan välilyönnillä tai sarkainpainikkeella.


Kun rivi on lisätty voit avata sivuston selaimellasi ja se aukeaa uudelta palvelimelta. Jos sivusto aukeaa ja toimii, on siirto onnistunut ja verkkotunnuksen voi ohjata uudelle palvelimelle. Muista poistaa hosts-ohjaus verkkotunnuksen ohjauksen jälkeen.


Toiminnan tarkastaminen suoraan selaimesta

Verkkosivuston toiminnan voi tarkastaa myös suoraan selaimesta esimerkiksi https://hosts.cx-sivuston kautta. Täytä tiedot seuraavasti:


  • Server address: Syötä tähän palvelimen IP-osoite.
  • Website name: Syötä tähän sivuston osoite.Lopuksi klikkaa Get my testing URL. Saat tämän jälkeen sivustokohtaisen linkin mistä voit testata sivuston toiminnan.


Huomioitavaa sivustojen siirroissa ja hosts-tiedoston käytöstä:

  • Jos kuvien URL-osoitteet ohjaavat suoraan vanhalle palvelimelle, ei hosts-tiedoston kautta sivustoa selatessa kaikki kuvat välttämättä näy oikein. Ongelma korjaantuu yleensä kun verkkotunnuksen liikenne käännetään uudelle palvelimelle tai viimeistään ongelma on mahdollista korjata verkkotunnuksen ohjauksen jälkeen


WordPress-sivuston muokkaus hosts-tiedoston avulla

WordPress-sivuston muokkaus tapahtuu yleensä suoraan selaimen kautta ja tämän vuoksi sivulla on pakko olla jokin toimiva verkkotunnus. Tilanteissa joissa kuitenkin haluat esimerkiksi säilyttää vanhan sivuston toiminnassa samanaikaisesti luot uutta, tai aloittaa uuden sivuston rakentamisen jo ennen kuin verkkotunnus on toiminnassa, sinulle jää kaksi vaihtoehtoa: 


    1) Tehdä WordPress-asennus kokonaan toiselle osoitteelle, tai 

    2) asentaa WordPress varsinaiselle osoitteelle ja käyttää hosts-tiedostoa kun muokkaat sivustoa. 


Molemmissa vaihtoehdoissa on hyötynsä ja haittansa, mutta lähtökohtaisesti suosittelemme jälkimmäistä. Kun WordPress-asennus tehdään suoraan varsinaiselle osoitteelle, ei sivustoa julkaistaessa tarvitse vaihtaa sivuston osoitetta. Tee vain seuraava muokkaus ja aloita sivustojen rakentaminen. 


Lisää sama seuraavan muotoinen rivi hosts-tiedoston loppuun, kuten aiemmassa esimerkissä on mainittu:


IP-osoite    verkkotunnus


Esimerkiksi:


77.240.23.85    verkkotunnus.fi


Huomioithan, että IP-osoite ja verkkotunnus on erotettava toisistaan välilyönnillä tai sarkainpainikkeella.


Kun rivi on lisätty ja tiedosto on tallennettu, pääset kirjautumaan WordPress-hallintaan osoitteessa verkkotunnus.fi/wp-admin.


Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Sorry we couldn't be helpful. Help us improve this article with your feedback.