Webhotellin pikaohje

Muokattu: Ti, 2 Touko, 2023 klo 11:35 AM

Tämä ohje opastaa lyhyesti cPanel-hallintapaneelin käytössä. Ohjeissa käydään läpi Webhotellin keskeisimmät ominaisuudet.

Sisäänkirjautuminen:

Sisäänkirjautumistiedot on toimitettu teille sähköpostiin palvelun tilauksen yhteydessä.

Sisäänkirjautumisosoite on muotoa whmXX.louhi.net/hallinta tai omadomain.org/hallinta.

Korvaa XX whm-palvelimesi numerolla tai omadomain.org omalla domainillasi.

Löydät tiedot myös Louhi Konsolin kautta 'Palvelut'-välilehdeltä, jonka jälkeen kohdasta 'Ennakko-osoite' avautuu Webhotellin hallintapaneelin kirjautumissivusto.

Kohdasta 'Palauta Webhotellin salasana' saatte lähetettyä asiakastiedoissa merkittyihin yhteyshenkilöosoitteisiin tunnusviestin, josta löydätte kirjautumistiedot sekä palvelimen osoitteen.

Huomaa, että käyttöliittymän ulkoasu saattaa vaihdella eri palvelimilla. Toiminnot ovat kuitenkin samat.

1. Syötä ’Username’-kenttään pääkäyttäjätunnus ja ’Password’-kenttään pääkäyttäjän salasana. Tämän jälkeen paina ’Login’.

2. Tältä näyttää hallintanäkymän päänäkymä sisäänkirjautumisen jälkeen. Hallintapaneelin oikeasta reunasta kohdasta ’Statistics’ löydät webhotellin käyttötilastot. Keskellä olevista toimintopainikkeista pääset hallinnoimaan webhotelliisi liitettyjä ominaisuuksia kuten sähköpostilaatikoita.

Erityisesti levytilaa eli kohtaa 'Disk Usage' kannattaa pitää silmällä. Sen täyttyminen saattaa aiheuttaa häiriöitä kotisivuston sekä sähköpostin toiminnassa.

Kohdasta 'Shared ip' löydät palvelimen ip-osoitteen, jolla saat verkkotunnuksen liikenteen ohjattua webhotelliisi.

'Files'-välilehdeltä 'File Manager' -kohdasta löydät verkkosivuston tiedostot sekä luodut varmuuskopiot. Sivuston siirtoon suosittelemme käyttämään ftp-ohjelmaa. Tästä löydätte erilliset ohjeet täältä.

Kohdasta 'Disk Usage' löydätte tarkempaa tietoa siitä, mikä Webhotellissa vie levytilaa.

Sähköpostitilin luominen ja hallinnointi:

3. Valitse 'Email'-välilehdeltä kohta 'Email accounts'.

T

Luomasi sähköpostitili löytyy nyt kohdasta 'Email accounts'. Sähköpostiosoitteen vierestä löytyvästä 'Check email' -painikkeesta pääsee lukemaan viestejä. Käyttäjä itse pääsee lukemaan viestejä luoduilla tunnuksilla osoitteesta whmXX.louhi.net/mail (korvaa XX tällä palvelimen numerolla, jonne olet kirjautunut).

Tilin hallinnointi, esimerkiksi unohtuneen salasanan palauttaminen, onnistuu 'Manage'-painikkeesta.

Unohtuneen salasanan palautus onnistuu ainoastaan Webhotellin hallintapaneelin kautta tästä samasta paikkaa, josta olet tilin luonut. Loppukäyttäjän ei ole itse mahdollista palauttaa salasanaa.

Mikäli haluat lukea sähköpostia erillisellä sähköpostiohjelmalla, esim. Outlook, Thunderbird tai Apple mail, löydät tähän ohjeet täältä.

Muita 'Email'-välilehdeltä löytyviä käytännöllisiä työkaluja on 'Forwardes', jolla saa sähköpostiviestit ohjattua toiseen osoitteeseen.

'Autoresponders'-toiminnolla voi asettaa sähköpostilille lomavastaajan eli automaattisen vastaajan. Tähän löydät tarkemmat ohjeet täältä.

Spam Filters on Webmail-sähköpostiin sisältyvä ilmainen roskapostisuodatin.

MySQL tietokannat:

4. Hallintapaneelin ’MySQL Databases’ -linkistä voitte hallinnoida palvelunne tietokantoja. Muistattehan luoda tietokannan lisäksi myös tietokantakäyttäjän ja antaa sille oikeudet luomaanne tietokantaan. Takaisin hallintapaneelin etusivulle pääsette vasemman yläkulman ’HOME’-painikkeesta.

Tietokantakäyttäjän luontiin löydätte ohjeen täältä.

5. Hallintapaneelin oikean yläkulman ’LOGOUT’-painikkeesta pääsette kirjautumaan hallintapaneelista ulos.

Installatron sovellusasentajan käyttö:

'Software'-välilehdeltä löytyvällä Installatron työkalulla on mahdollista asentaa sivuston julkausjärjetelmiä ja muita ohjelmia, esimerkiksi Wordpress.

Wordpressin asennukseen löytyy ohjeet täältä.

Käyttäjätunnusta koskevat asetukset:

Sisäänkirjautumisen jälkeen oikeasta yläkulmasta aukeaa käyttäjänimeä klikkaamalla alla oleva alasvetovalikko.

Kohdasta 'Password & Security' saa vaihdettua Webhotellin käyttäjätunnuksen salasanan. Suosittelemme salasanan vaihtamista heti ensimmäisen sisäänkirjautumiskerran yhteydessä. Unohtuneen salasanan palautus onnistuu ainoastaan Louhi Konsolin kautta.

'Change Language'-kohdasta saa vaihdettua käyttöliittymän kielen.

'Change Style' -kohdasta saatte vaihdettua teeman.