Sähköpostiviestien lähettäjän todennus SPF-tietueella

Muokattu: To, 9 Maalis, 2023 klo 12:11 PM

Moni sähköpostipalvelu pyrkii nykyään tunnistamaan vastaanotetun sähköpostiviestin lähettäjät SPF (sender policy framework) -tietueeseen perustuvalla tarkistuksella. SPF on verkkotunnukselle asetettava tekstimuotoinen (TXT) nimipalvelintietue, jolla verkkotunnuksen omistaja voi määritellä miltä palvelimilta sähköpostin lähetys on sallittua.


SPF:ää tukeva postipalvelin voi tehdä tarkistuksen vertaamalla lähettävää postipalvelinta ja verkkotunnukselle määriteltyä SPF -tietuetta. Mikäli lähettävä postipalvelin on eri kuin mitä SPF -tietueessa on merkitty sallituksi, käsitellään vastaanotettu viesti joko hylkäämällä se kokonaan tai merkitsemällä se roskapostiksi. Onkin ensisijaisen tärkeää että SPF-tietueeseen määritellään kaikki postipalvelimet, mistä sähköpostia on tarkoitus lähettää. Tämä on silti erinomainen tapa lisätä viestien vastaanottajan luottamusta sekä minimoida roskapostitus omalla verkkotunnuksella.


SPF-tietueen määrittely


SPF-tietueen sisältö riippuu siitä miltä palvelimilta sähköpostiviestejä lähetetään. Mikäli käytössäsi on Louhen webhotelli ja käytät viestien lähettämiseen webhotellipalvelinta, voit lisätä SPF -tietueeksi:


v=spf1 include:_spf.louhi.net ~all


Mikäli käytössäsi on Google Workspace, on SPF-tietue tässä muodossa:


v=spf1 include:_spf.google.com ~all


Microsoft 365 -sähköpostia käytettäessä SPF-tietue on:


v=spf1 include:spf.protection.outlook.com -all


Huomioi, että verkkotunnuksella voi olla vain yksi SPF-tietue. Mikäli samalla verkkotunnuksella lähetetään viestejä usealta eri palvelimelta, tulee kukin palvelin määritellä sallituksi lähettäjäksi samaan SPF-tietueeseen. 


Esimerkkinä tilanne, jossa verkkotunnus käyttää sähköpostipalveluna yleisesti Google Workspacea, mutta Louhen webhotellissa sijaitsevalla sivustolla on lomake, joka lähettää viestejä webhotellipalvelimelta. Tällöin sekä Louhen webhotelli, että Google tulee määritellä SPF-tietueessa sallituiksi lähettäjiksi:


v=spf1 include:_spf.louhi.net include:_spf.google.com ~all


SPF-tietueen voit lisätä Louhi Konsolin verkkotunnushallinnasta kohdasta DNS-tietueet -> Lisää uusi -> 

HUOM: Jotta DNS-tietuemuutoksia voidaan tehdä Louhi Konsolista, tulee verkkotunnuksesi käyttää Louhen nimipalvelimia. On tärkeää että tietueeseen merkitään kaikki sähköpostipalvelimet, josta viestiä on tarkoitus lähettää. Esimerkiksi internetoperaattoreiden SMTP -palvelut sekä verkkotulostimet.Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.