Sähköpostiviestien lähettäjän todennus SPF-tietueella

Muokattu: Ti, 18 Heinä, 2023 klo 3:53 PM


Moni sähköpostipalvelu pyrkii nykyään tunnistamaan vastaanotetun sähköpostiviestin lähettäjän SPF (sender policy framework) -tietueeseen perustuvalla tarkistuksella. SPF on verkkotunnukselle asetettava tekstimuotoinen (TXT) nimipalvelintietue, jolla verkkotunnuksen omistaja voi määritellä, miltä palvelimilta sähköpostin lähetys on sallittua.


SPF:ää tukeva postipalvelin voi tehdä tarkistuksen vertaamalla lähettävää postipalvelinta ja verkkotunnukselle määriteltyä SPF -tietuetta. Mikäli lähettävä postipalvelin on eri kuin mitä SPF -tietueessa on merkitty sallituksi, käsitellään vastaanotettu viesti joko hylkäämällä se kokonaan tai merkitsemällä se roskapostiksi. Onkin ensisijaisen tärkeää, että SPF-tietueeseen määritellään kaikki postipalvelimet, joista sähköpostia on tarkoitus lähettää. Tämä on silti erinomainen tapa lisätä viestien vastaanottajan luottamusta sekä minimoida roskapostitus omalla verkkotunnuksella.


SPF-tietueen määrittely

SPF-tietueen sisältö riippuu siitä, miltä palvelimilta sähköpostiviestejä lähetetään. Mikäli käytössäsi on Louhen webhotelli ja käytät viestien lähettämiseen webhotellipalvelinta, voit lisätä SPF-tietueeksi:

v=spf1 include:_spf.louhi.net ~all


Mikäli käytössäsi on Google Workspace, on SPF-tietue tässä muodossa:

v=spf1 include:_spf.google.com ~all


Microsoft 365 -sähköpostia käytettäessä SPF-tietue on:

v=spf1 include:spf.protection.outlook.com -all


Huomioi, että verkkotunnuksella voi olla vain yksi SPF-tietue. Mikäli samalla verkkotunnuksella lähetetään viestejä usealta eri palvelimelta, tulee kukin palvelin määritellä sallituksi lähettäjäksi samaan SPF-tietueeseen.

Esimerkkinä tilanne, jossa verkkotunnus käyttää sähköpostipalveluna yleisesti Google Workspacea, mutta Louhen webhotellissa sijaitsevalla sivustolla on lomake, joka lähettää viestejä webhotellipalvelimelta. Tällöin sekä Louhen webhotelli että Google tulee määritellä SPF-tietueessa sallituiksi lähettäjiksi:

v=spf1 include:_spf.louhi.net include:_spf.google.com ~all


SPF-tietueen lisäys Louhi konsolissa

Voit lisätä SPF-tietueen Louhi Konsolin verkkotunnushallinnasta kohdasta Palvelut -> Verkkotunnukset -> klikkaa verkkotunnusta -> DNS-tietueet -> Lisää uusi


Tietue: -kenttään tulee merkitä @ -merkki

Tyyppi: -kenttään valitaan arvoksi TXT

Osoite: -kenttään syötetään arvoksi SPF määritys, esimerkiksi v=spf1 include:_spf.louhi.net ~all


Alla on esimerkkikuva lopputuloksesta, jossa on käytetty Louhen SPF-tietuetta.

HUOM: Jotta DNS-tietuemuutoksia voidaan tehdä Louhi Konsolista, tulee verkkotunnuksesi käyttää Louhen nimipalvelimia. On tärkeää, että tietueeseen merkitään kaikki sähköpostipalvelimet, joista viestejä on tarkoitus lähettää (esimerkiksi internetoperaattoreiden SMTP-palvelut sekä verkkotulostimet.
Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.