Ohjelmistojen päivitys

Muokattu: To, 8 Huhti, 2021 klo 12:25 PM

Tässä ohjeessa kerrotaan miten Linux-pohjaisen virtuaalipalvelimen käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot päivitetään helposti ja nopeasti

Mikä ihmeen ohjelmistojen päivitys?

Tilaamasi virtuaalipalvelimen ohjelmistojen ja käyttöjärjestelmien päivittäminen on erityisen tärkeää nykyaikana tietoturvahyökkäysten, väärinkäytösmahdollisuuksien vähentämistä ja ohjelmistojen yleistä ajan tasalla pitämistä varten. Huonosti ylläpidetty palvelin voi antaa mahdolliselle hyökkääjälle aikaa myöten lähes rajattoman mahdollisuuden hyväksikäytölle ja todella ikävänä ilmiönä esimerkiksi spämmin lähettämiselle palvelimeltasi.

Alla listataan yleisimmät tavat päivittää palvelimesi ohjelmistot sekä käyttöjärjestelmä, sekä edellytykset toimenpiteen suorittamista varten.

Edellytykset

Tässä ohjeessa oletetaan, että hallitset Linuxin peruskäytön ml. SSH-yhteyden muodostamisen palvelimelle, sekä yleisimmät Bash-komentotulkin komennot ja niiden muuttujat.

Admin-käyttöoikeudelle korotus ja päivityskomento, CentOS & yum

Yum tulee sanoista Yellow Dog Updater, Modified. Se on avoimen lähdekoodin komentotulkkikäyttöinen paketinhallintaohjelma RPM-pohjaisiin Linux-jakeluihin, kuten CentOS.

Sekä ohjelmistojen päivittämisen, että uusien ohjelmistojen asennuksen yksi perusasia on root-tunnuksen käyttö. Oheisesta kuvakaappauksesta selviää työvaiheet root-tunnuksen hyödyntämistä varten. Alla työvaiheet myös listattuna tekstimuodossa.

1. Kirjoita komento ”sudo su -” ilman lainausmerkkejä.
  2. Syötä palvelimesi tilauksen yhteydessä asiakaspalvelustamme saamasi root-salasana.
  3. Kirjoita komento ”yum -y update”, jälleen ilman lainausmerkkejä.

G

Admin-käyttöoikeudelle korotus ja päivityskomento, Debian & APT

Advanced Packaging Tool eli APT on ohjelmistopakettien asennukseen ja hallintaan käytetty apuohjelma Debian GNU/Linux -jakelulle ja sen johdannaisille. Se siis ei ole varsinainen pakettienhallintaohjelmisto, vaan se toimii käyttöjärjestelmän varsinaisen pakettienhallintajärjestelmän päällä paketteja asennettaessa, päivitettäessä ja poistettaessa. Se kehitettiin alun pitäen Debian-projektin dpkg-järjestelmän (.deb-paketit) päälle, ja sitä käytetään myös Debianin johdannaisissa (mm. Ubuntussa). APT on vapaan lähdekoodin ohjelmisto. Työvaiheet Debianin tapauksessa ovat yhtä poikkeusta lukuunottamatta lähes samat kuin CentOS:n kanssa.

1. Kirjoita komento ”sudo su -” ilman lainausmerkkejä.
  2. Syötä palvelimesi tilauksen yhteydessä asiakaspalvelustamme saamasi root-salasana.
  3. Kirjoita komento ”apt update ; apt upgrade -y”.

Päivityksen lopputulos

CentOS sekä Debian molemmat näyttävät lopuksi yhteenvedon siitä, mitkä ohjelmistot on päivitetty ja mitkä paketit tarpeettomina poistettu. Ohessa CentOS-esimerkki.

Yhteeenveto pakettihallintatyökalun käytöstä

Kuten todennäköisesti huomasit, yum ja apt eivät ole kovin monimutkaisia käyttää. Sen avulla voit myös asentaa uusia ohjelmistoja, jolloin käytettävä komento on ”yum -y install ohjelmistonnimi” tai ”apt install -y ohjelmistonnimi”. Ohjelmistojen etsiminen kyseisillä työkaluilla onnistuu komennoilla ”yum search hakusana” ja ”apt search hakusana”.

Suosituksemme päivityskomennon ajamisen aikavälistä on noin 2–4 viikkoa. Tämän myötä komento tulee tutuksi ja iskostuu selkärankaan.