Google Sites - Oman verkkotunnuksen lisääminen

Muokattu: Pe, 15 Syys, 2023 klo 11:29 AM

Monet haluavat lisätä luomiinsa Google Sites sivustoihinsa oman verkkotunnuksen (URL-osoite). Tässä artikkelissa käydään läpi verkkotunnuksen lisäyksen prosessi.
Tämä artikkeli koskee niitä tilanteita, joissa verkkotunnus on ostettu muualta kuin suoraan Googlelta.

Sivuston julkaisu

Jotta oma verkkotunnus toimii Google Sites sivustossa, pitää sivusto ensiksi julkaista ja laittaa julkiseksi.

Vahvista verkkotunnuksen omistajuus

1. Kirjaudu osoitteeseen Google Search Console Google käyttäjätililläsi
  2. Kirjoita verkkotunnuksesi sille varattuun Verkkotunnus -kenttään ilman http:// tai https:// osaa. Esimerkiksi metsa.fi (kuva alla)
  3. Klikkaa seuraavaksi Jatka

Kopioi aukeavalta ikkunalta 3. kohdassa oleva TXT vahvistuskoodi (kuva alla). Tämä vahvistuskoodi tulee lisätä verkkotunnuksen käyttämän nimipalvelimen ohjaustietueeseen (DNS-tietue).

Verkkotunnuksen vahvistamista ei tehdä vielä tässä vaiheessa. Voit jättää alla olevan kuvan mukaisen selainikkunan auki ohjaustietueiden lisäyksen ajaksi.

Verkkotunnuksen ohjaustietueiden lisäys

Ennen verkkotunnuksen vahvistamista on verkkotunnuksen ohjaustietueeseen lisättävä kopioimasi TXT-tietue ja CNAME-tietue, jotta verkkotunnus ohjaa Google Sites sivustolle.

Lisää kopioimasi vahvistuskoodi TXT-tietueena verkkotunnuksen ohjaustietueeseen. Alla olevat esimerkkikuvat ovat Louhen konsolinäkymästä. Näkymä voi olla erilainen riippuen siitä, keneltä palveluntarjoajalta olet hankkinut verkkotunnuksesi.

Esimerkkikuva vahvistus TXT-tietueesta

Lisää seuraavaksi CNAME-tietue sillä aliverkkotunnuksella, jolla haluat sivun osoitteen näkyvän ja joka osoittaa osoitteeseen ghs.googlehosted.com

Esimerkiksi, jos haluat URL-osoitteeksi www.metsa.fi, niin tulee CNAME-tietueessa määritellä aliverkkotunnukseksi www

Toinen esimerkiksi, jos haluat URL-osoitteeksi uusidomain.metsa.fi, niin tulee CNAME-tietueessa määritellä aliverkkotunnukseksi uusidomain

Esimerkkikuva CNAME-tietueesta, jossa aliverkkotunnuksena on uusidomain

Huomaathan, että tietueiden voimaantulossa voi kestää 24 - 72 tuntia.

Verkkotunnuksen vahvistus

Kun ohjaustietueet on lisätty, niin voit käydä vahvistamassa verkkotunnuksen Google Search konsolissa. Voit joutua odottamaan jonkin aikaa, että TXT-tietue ehtii päivittyä.

Verkkotunnuksen vahvistamisen jälkeen voit lisätä valitsemasi aliverkkotunnuksen (jonka määrittelit CNAME-tietueessa) Google Sites sivustosi URL-osoitteeksi.