Verkkotunnuksen ohjaaminen

Muokattu: Pe, 28 Syys, 2018 at 1:41 PM

Verkkotunnuksen liikenteen ohjaaminen nimipalvelimia käyttäen

DNS on Internetiin sisältyvä järjestelmä joka muuttaa URL-osoitteita (esim. www.louhi.fi) tietokoneiden ymmärtämiksi IP-osoitteiksi.

Kun käyttäjä kirjoittaa selaimen osoiteriville esimerkiksi www.louhi.fi, selvitetään ensin www.louhi.fi:tä vastaava IP-osoite kysymällä tätä domainille louhi.fi määritellyiltä
nimipalvelimilta. Kun palvelimen IP-osoite on tiedossa, voi tietokone pyytää varsinaista sivun latausta kohdepalvelimelta.

Louhen nimipalvelinten osoitteet ovat:

dns1.louhi.net
dns2.louhi.net
dns3.louhi.fi

Voit tarkistaa tai vaihtaa domainisi käyttämät nimipalvelimet ohjeen mukaan: nimipalvelimien vaihto

Nimipalvelimella sijaitsevat DNS-tietueet määrittelevät, kuinka domainin liikennettä ohjataan. Domainin www-liikenteellä voi esimerkiksi olla ohjaus yhteen paikkaan
ja sähköpostiliikenteellä toiseen.

DNS tietueiden muutokset tapahtuvat Oma Louhen kautta kohdasta DomainitValitse ensin listalta domain, jonka DNS-tietueita halutaan muuttaa.

Tämän jälkeen saat joko muutettua olemassa olevia tietueita tai lisättyä uuden tietueen.

DNS-tietueet koostuvat pääsääntöisesti neljästä osasta.

Tietue määrittelee osoitteen, jota ohje koskee. Kohdassa voi olla esim. "www", jolloin ohjaus koskee osoitetta www.louhi.fi. Jos tietue-kohdassa olisi "kauppa", koskisi se osoitetta kauppa.louhi.fi. @ -merkki puolestaan kertoo että ohjaus koskee pelkkää louhi.fi -osoitetta. Jos tietueeksi laitetaan *, eli ns. wildcard, ohjaa se kyseinen DNS-tietue mitä tahansa alidomainia, eli mitätahansa.louhi.fi.
Tyyppi kertoo ohjauksen tyypin. Näitä on muutamia erilaisista ja näistä tarkemmin alempana.
Osoite kertoo kohdeosoitteen, eli sen mihin osoitteeseen ohjaus tehdään. Osoitteena voi olla joko numeerinen IP-osoite (esim. 77.240.19.30) tai URL-osoite kuten autodiscover.louhi.fi.
TTL (Time To Live) on tietueen määrite, joka kertoo kuinka kauan tietue säilytetään nimipalvelimien välimuistissa. Louhen palvelimilla vakio on 3600 sekuntia, joka on useimmissa tapauksissa sopiva ja tähän ei yleensä asiakkaan tarvitse tehdä muutoksia.

Lisätäksesi uuden DNS-tietueen, klikkaa Lisää tietue - ja anna tarvittavat tiedot.

Tietueen tyypiksi on muutamia vaihtoehtoja.

A-tietue on palvelimen IP-osoite, jonne domain ohjataan. IP-osoite on muodossa 77.240.19.4.
AAAA-tietue on vastaava kuin A-tietue, mutta IPv6 osoitteille.
CNAME-tietue on palvelimen host-nimi, jonne domain ohjataan. CNAME-tietue on muodossa host.domain.tld.
MX-tietue on sähköpostien ohjaamiseen käytetty tietue. Tietueella ei voi ohjata yksittäisiä sähköpostiosoitteita. MX-tietue on esimerkiksi muodossa 10 mail.domain.tld.
TXT-tietue ei ohjaa liikennettä, vaan sillä voidaan julkaista domainiin liittyvää lisätietoa maailmalle.  Yleisimpiä esim. SPF  ja erilaisiin palveluihin (esim. Office 365) liitetyt aktivointitietueet)
SRV-tietue määrittelee jonkin domainiin liitetyn palvelun tarkemman sijainnin. Näitä käytetään erityisesti Office 365:n kanssa.
URL-tietue on URL-osoite (esim http://www.louhi.fi), jonne domain edelleenohjataan. Selaimen osoitekenttään muuttuu osoite, jonne edelleenohjataan.
FRAME-tietue on URL-osoite, jonne domain edelleenohjataan. Selaimen osoitekentässä ei näy edelleenohjauksen osoitetta.

Verkkotunnuksen liikenteen ohjaaminen webhotellista käsin

Jos domainille on hankittu webhotelli ja sen liikenne on ohjattu webhotelliin nimipalvelimia käyttäen, voi domainin liikenteen ohjata käyttäen webhotellin public_html -hakemistoon asetettavaa .htaccess -tiedostoa.  DNS-muutoksiin verrattuna tässä on etuna mm. se että muutokset tulevat voimaan heti  ja että 301-tyypin edelleenohjauksen teko on mahdollista.

Ohje domainin liikenteen ohjaamisesta toiseen domainiin htaccess-tiedoston avulla löytyy täältä.